Tofu smażone z jajkami w sosie chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3756
Tofu smażone z jajkami w sosie chili
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g tofu
  • 200 ml słodko-kwaśnego sosu chili
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Jajka wbić do kubka, wsypać do nich mąkę ryżową oraz sól i roztrzepać widelcem. Tofu podzielić okrągłą foremką na kawałki, po czym wysmarować je z obu stron roztrzepanymi składnikami i przełożyć na rozgrzany olej na patelni. Smażyć na rumiany kolor z obu stron na średnim ogniu, a gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Wszystko zalać sosem słodko-kwaśnym i posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów