Pilaw pszeniczno-ryżowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2627
Składniki:
- 250 g pomidorów z puszki bez skórki z zalewą
- 3 krople tabasco
- 2 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka pszenicy
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżka cytrynowego
- 1 cebula
- 1 zielona papryka
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pszenicę zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 2,5 godziny. Następnie namoczoną ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić (wodę z gotowania pozostawić). Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i również pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojoną marchew oraz paprykę, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mieloną papryką chili, kolendrą, kminkiem i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego pomidory z puszki wraz z zalewą, wlać wodę z gotowanej pszenicy i dodać ugotowaną wcześniej pszenicę z ryżem. Całość wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)