Brukselka zapiekana z awokado i serem w sosie chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2629
Składniki:
- 200 ml słodkiego sosu chili
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 dojrzałe awokado
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 kg brukselki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Brukselkę oraz awokado umyć i osączyć z wody. Brukselkę pozbawić wierzchnich liści, potem przełożyć ją do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić na połówki i przełożyć do brytfanki. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestki, a miąższ rozdrobnić na małe kawałeczki i dodać do brukselki w brytfance. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wszystko posypać suszoną kolendrą, zalać sosem chili i posypać tartym parmezanem. Następnie całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż ser zacznie się roztapiać. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)