Bułki dyniowo-cebulowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 836
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru
- 2 białka jaj
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 600 g miąższu z dyni makaronowej
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka brązowego cukru
- szczypta soli
- pieprz biały mielony
- szczypta mielonej ostrej papryki chili
- świeży tymianek do dekoracji
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodać do niej masło, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i pokroić je w kwadraty o wymiarach 12x12 cm.
Przygotować farsz: cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do niej brązowy cukier i smażyć razem do chwili, aż cukier się rozpuści. Następnie miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i dodać go do smażonej cebuli. Całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem, mieloną papryką chili, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta.
Ciasto z farszem zlepić w "koperty", wysmarować je białkiem jaj i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować świeżym tymiankiem.
Przygotować farsz: cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do niej brązowy cukier i smażyć razem do chwili, aż cukier się rozpuści. Następnie miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i dodać go do smażonej cebuli. Całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem, mieloną papryką chili, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta.
Ciasto z farszem zlepić w "koperty", wysmarować je białkiem jaj i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować świeżym tymiankiem.
Komentarze (0)