Bułki dyniowo-cebulowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 117
Bułki dyniowo-cebulowe
fot. sea_wave (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 600 g miąższu z dyni makaronowej
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta soli
  • pieprz biały mielony
  • szczypta mielonej ostrej papryki chili
  • świeży tymianek do dekoracji

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodać do niej masło, wlać wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i pokroić je w kwadraty o wymiarach 12x12 cm.
Przygotować farsz: cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Po zeszkleniu wsypać do niej brązowy cukier i smażyć razem do chwili, aż cukier się rozpuści. Następnie miąższ z dyni pokroić w duża kostkę i dodać go do smażonej cebuli. Całość doprawić do smaku solą, białym pieprzem, mieloną papryką chili, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć na wycięte wcześniej kwadraty z ciasta.

Ciasto z farszem zlepić w "koperty", wysmarować je białkiem jaj i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, wyłożyć na talerz i udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów