Ziemniaki pieczone z sosem chili

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2900
Ziemniaki pieczone z sosem chili
fot. thedabble / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 30 g sera twarogowego
  • 1 mały seler
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • gotowy ostry sos chili
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dobrze umyć, osączyć z wody, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i upiec do miękkości. Następnie wyciągnąć i przełożyć na talerz. Ser twarogowy rozkruszyć i posypać nim wierzch ziemniaków. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojoną w kostkę marchew oraz seler i smażyć przez 3 minuty, po czym dodać do tego cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Smażone warzywa doprawić szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i przełożyć obok ziemniaków. Całość zalać gotowym sosem chili i udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów