Ziemniaki pieczone z sosem chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3166
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 30 g sera twarogowego
- 1 mały seler
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 cebule
- gotowy ostry sos chili
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki dobrze umyć, osączyć z wody, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i upiec do miękkości. Następnie wyciągnąć i przełożyć na talerz. Ser twarogowy rozkruszyć i posypać nim wierzch ziemniaków. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojoną w kostkę marchew oraz seler i smażyć przez 3 minuty, po czym dodać do tego cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Smażone warzywa doprawić szczyptą soli, pieprzu, wymieszać i przełożyć obok ziemniaków. Całość zalać gotowym sosem chili i udekorować natką selera.
Komentarze (0)