Ziemniaki po normandzku

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2914
Ziemniaki po normandzku
fot. Stefano A / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 trójkąciki sera topionego rokpol
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć i upiec w mundurkach w piekarniku. Gdy będą miękkie wyciągnąć, przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki, a wydrążone miseczki zostawić. Wydrążoną zawartość dobrze rozetrzeć z serem topionym na gładką masę. Do masy dodać pojedynczo 3 żółtka, 1 łyżkę śmietany oraz wszystkie przyprawy. Gdy masa jest zbyt gęsta - dodać drugą łyżkę śmietany. Gotową masę przełożyć do wydrążonych miseczek z ziemniaków. Całe jajko rozbić na talerzu, roztrzepać je i posmarować nim masę na miseczkach ziemniaczanych. Miseczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Masa powinna się zrumienić. Gotowe ziemniaki podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów