Ziemniaki po normandzku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2914
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 3 trójkąciki sera topionego rokpol
- 2 łyżki śmietany
- 3 żółtka
- 1 całe jajko
- sól
- pieprz
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć i upiec w mundurkach w piekarniku. Gdy będą miękkie wyciągnąć, przekroić na połowy i wydrążyć z nich środki, a wydrążone miseczki zostawić. Wydrążoną zawartość dobrze rozetrzeć z serem topionym na gładką masę. Do masy dodać pojedynczo 3 żółtka, 1 łyżkę śmietany oraz wszystkie przyprawy. Gdy masa jest zbyt gęsta - dodać drugą łyżkę śmietany. Gotową masę przełożyć do wydrążonych miseczek z ziemniaków. Całe jajko rozbić na talerzu, roztrzepać je i posmarować nim masę na miseczkach ziemniaczanych. Miseczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Masa powinna się zrumienić. Gotowe ziemniaki podajemy na gorąco.
Komentarze (0)