Ziemniaki Hasselback

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2671
Ziemniaki Hasselback
fot. Aurus Sy (Wikimedia Commons) / CC0 1.0
Ponacinane ziemniaki przygotowane w ten sposób łączą w sobie cechy chrupiących frytek z miąższem pieczonego ziemniaka. Oryginalny przepis pochodzi ze Szwecji, kiedy w roku 1953 podano je po raz pierwszy w restauracji Hasselbacken. Bardzo szybko zdobyły popularność na całym świecie.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki tartego parmezanu
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą i osuszyć je papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym nożem ponacinać je, ale tylko do połowy, po czym w każdą przekrojoną szczelinę wsypać tarty parmezan, szczyptę soli i czarnuszkę. Całość skropić oliwą z oliwek, przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości ziemniaków.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów