Kapusta pekińska z sosem sojowym i sezamem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3419
Kapusta pekińska z sosem sojowym i sezamem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 kapusta pekińska
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Kapustę pekińską dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie przełożyć ją na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, drobno pokroić i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrany i pokrojony drobno imbir, cukier brązowy, wlać sos sojowy, sok z limonki i całość zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli i dodać sezam. Wszystko dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać kapustę pekińską.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów