Kapusta pekińska z sosem sojowym i sezamem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4877
Składniki:
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sezamu
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 kapusta pekińska
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Kapustę pekińską dokładnie umyć i osączyć z wody. Następnie przełożyć ją na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry, drobno pokroić i zeszklić go na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać obrany i pokrojony drobno imbir, cukier brązowy, wlać sos sojowy, sok z limonki i całość zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli i dodać sezam. Wszystko dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać kapustę pekińską.
Komentarze (0)