Tort bananowo-serowy z masą lukrową
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 605
Składniki:
- 300 g plastycznego lukru w kolorze brązowym
- 300 g plastycznego lukru w kolorze żółtym
- 300 g plastycznego lukru w kolorze wrzosowym
- 300 g plastycznego lukru w kolorze różowym
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
- 1 łyżka mąki do posypania tortownicy
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 140 g cukru
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowo-bananowa:
- 400 g twarogu sernikowego
- 250 ml śmietany 32%
- 4 banany
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Ubijając dodawać stopniowo do tego cukier i cukier waniliowy. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Po wymieszaniu przesypać do masy jajecznej i razem zmiksować.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm wysmarowanej masła i posypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C na rumiany kolor. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić ostrym nożem na trzy równe plastry.
Przygotować masę serowo-bananową: banany umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na jednolita masę. Po zmiksowaniu wysmarować nią plastry biszkoptowe i nałożyć na nie pokrojone wcześniej banany. Całość nałożyć jedno na drugie, dociskając ręcznie do siebie, a na koniec masą serową wysmarować górę i bok tortu.
Wszystko wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i nałożyć na tort rozwałkowany i pokrojony w trójkąty plastyczny lukier.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm wysmarowanej masła i posypanej mąką. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C na rumiany kolor. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przekroić ostrym nożem na trzy równe plastry.
Przygotować masę serowo-bananową: banany umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, usunąć końcówki, a miąższ pokroić w cienkie plastry. Twaróg sernikowy zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną na jednolita masę. Po zmiksowaniu wysmarować nią plastry biszkoptowe i nałożyć na nie pokrojone wcześniej banany. Całość nałożyć jedno na drugie, dociskając ręcznie do siebie, a na koniec masą serową wysmarować górę i bok tortu.
Wszystko wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i nałożyć na tort rozwałkowany i pokrojony w trójkąty plastyczny lukier.
Komentarze (0)