Łosoś z majonezem i grzankami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1976
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia
- 2 łyżki majonezu
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżeczki białego octu winnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 bagietka
- 1 łyżka soku z cytryny
- pęczek zielonego koperku
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz zielony koperek umyć i osączyć z wody. Koperek zielony posiekać drobno. Wędzonego łososia pokroić ostrym nożem w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Żółtka przełożyć do miski i rozetrzeć z majonezem. Do roztartych składników wlewać oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny, cały czas rozcierając. Następnie roztarte składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i nałożyć na pokrojona rybę. Bagietkę pokroić ostrym nożem w cienkie kromki i zrumienić z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Zrumienioną ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do potrawy. Całość posypać pokrojonym zielonym koperkiem i udekorować drobnym szczypiorkiem.
Komentarze (0)