Ziemniaki pieczone z ziołami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2281
Ziemniaki pieczone z ziołami
fot. Tim Danton / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany 18 %
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka tłuczonych migdałów
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 główka salaty strzępiastej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 jajko
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz sałatę strzępiastą umyć. Sałatę pokroić na kawałki, przełożyć na talerz i polać oliwą z oliwek. Następnie ziemniaki zalać wodą, ugotować w mundurkach, odcedzić i obrać ze skóry. Wszystkie przyprawy (poza mieloną papryką) przesypać do jednej miski i dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Obrane ziemniaki namoczyć z roztrzepanym jajku, a następnie w wymieszanych przyprawach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 5 minut. Gotowe wyciągnąć i dodać do sałaty. Wszystko polać śmietaną i posypać mieloną papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów