Ziemniaki pieczone z ziołami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2466
Składniki:
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka tłuczonych migdałów
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 główka salaty strzępiastej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 jajko
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz sałatę strzępiastą umyć. Sałatę pokroić na kawałki, przełożyć na talerz i polać oliwą z oliwek. Następnie ziemniaki zalać wodą, ugotować w mundurkach, odcedzić i obrać ze skóry. Wszystkie przyprawy (poza mieloną papryką) przesypać do jednej miski i dokładnie wymieszać. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Obrane ziemniaki namoczyć z roztrzepanym jajku, a następnie w wymieszanych przyprawach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i piec przez 5 minut. Gotowe wyciągnąć i dodać do sałaty. Wszystko polać śmietaną i posypać mieloną papryką.
Komentarze (0)