Dynia zapiekana z jabłkiem i wieprzowiną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2507
Dynia zapiekana z jabłkiem i wieprzowiną
fot. yomi955 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g mięsa wieprzowego bez kości
  • 20 g pieczarek
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 jabłka słodkie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dynia piżmowa
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Dynię, jabłka i mięso umyć i osączyć z wody. Dynię przekroić na pół, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plastry. Mięso oprószyć pieprzem oraz solą i pokroić na drobna kawałki. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić pokrojony drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać mięso, lekko zrumienić i dodać pieczarki. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać dynię i jabłka, zalać sosem sojowym i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów