Ziemniaki pieczone z sosem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4436
Składniki:
- 6 dużych ziemniaków
- 6 listków świeżego tymianku
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 opakowanie śmietany 18 %
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki dobrze umyć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i zapiekać przez około 45 minut, następnie wyciągnąć z piekarnika, naciąć górę i przełożyć na talerz. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić drobno. Paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i dodać do czosnku i cebuli. Całość zalać śmietaną, dodać do tego sok cytrynowy, doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, dobrze wymieszać i przełożyć do ziemniaków. Ziemniaki udekorować świeżymi listkami tymianku.
Komentarze (0)