Brzoskwinka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2960
Składniki:
- Biszkopt:
- 3 jaja
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa brzoskwiniowa:
- puszka brzoskwiń
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- Inne:
- delicje brzoskwiniowe (ok.13-15 sztuk)
- polewa czekoladowa lub galaretka brzoskwiniowa
Opis przygotowania:
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku.
Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i zdjąć skórkę, wyrównać.
Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować.
Śmietanę ubić z cukrem.
Do ubitej śmietany dodać po łyżce zmiksowane brzoskwinie.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wody.
Tężejące wlać do masy.
Kolejność: na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki.
Gdy stężeje ułożyć delicje i zalać resztą masy.
Całość znów wstawić do lodówki.
Wierzch: udekorować wg. uznania polewą czekoladową lub galaretką
Resztę brzoskwiń można wykorzystać:
1. pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
2. ułożyć na wierzchu pod galaretkę.
Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i zdjąć skórkę, wyrównać.
Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować.
Śmietanę ubić z cukrem.
Do ubitej śmietany dodać po łyżce zmiksowane brzoskwinie.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wody.
Tężejące wlać do masy.
Kolejność: na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki.
Gdy stężeje ułożyć delicje i zalać resztą masy.
Całość znów wstawić do lodówki.
Wierzch: udekorować wg. uznania polewą czekoladową lub galaretką
Resztę brzoskwiń można wykorzystać:
1. pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
2. ułożyć na wierzchu pod galaretkę.
Komentarze (0)