Brzoskwinka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2960
Brzoskwinka

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa brzoskwiniowa:
  • puszka brzoskwiń
  • 1/2 l śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • Inne:
  • delicje brzoskwiniowe (ok.13-15 sztuk)
  • polewa czekoladowa lub galaretka brzoskwiniowa

Opis przygotowania:

Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając dodawać po 1 żółtku.
Do ubitych jajek dodać olej oraz mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Piec w 170 stopniach przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i zdjąć skórkę, wyrównać.

Masa brzoskwiniowa: połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować.
Śmietanę ubić z cukrem.
Do ubitej śmietany dodać po łyżce zmiksowane brzoskwinie.
Galaretki rozpuścić w 300 ml wody.
Tężejące wlać do masy.

Kolejność: na biszkopt wlać połowę masy. Wstawić do lodówki.
Gdy stężeje ułożyć delicje i zalać resztą masy.
Całość znów wstawić do lodówki.

Wierzch: udekorować wg. uznania polewą czekoladową lub galaretką

Resztę brzoskwiń można wykorzystać:
1. pokroić w drobną kostkę i dodać do masy
2. ułożyć na wierzchu pod galaretkę.

Autor: weronika59

Komentarze (0)