Ziemniaki pieczone z serem, kiełbasą i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2206
Ziemniaki pieczone z serem, kiełbasą i cebulą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml jogurtu greckiego
  • 4 plastry kiełbasy szynkowej
  • 4 plastry sera Gouda
  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu
  • 1 duża cebula
  • garstka świeżego rozmarynu
  • garstka świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz ziemniaki dokładnie umyć i osączyć z wody. Jogurt zmieszać z tartym chrzanem i wyłożyć na talerz. Następnie ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200°C i upiec do miękkości. Po upieczeniu przekroić je na połowy, nałożyć na nie plastry kiełbasy szynkowej oraz plastry sera żółtego, po czym ponownie wstawić do rozgrzanego piekarnika, ale już do temp. 170°C i piec do chwili, aż ser się rozpuści. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i wyłożyć na talerz z jogurtem oraz chrzanem. Cebulę obrać ze skóry pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Zeszkloną osączyć z tłuszczu i dodać do całości. Wszystko oprószyć szczyptą soli i pieprzu i udekorować świeżym rozmarynem oraz majerankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów