Ziemniaki pieczone z sosem amerykańskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2903
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 plastry sera mozzarella
- natka pietruszki
- Na sos:
- 6 łyżek majonezu
- 6 łyżek keczupu
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki koniaku
- 1 łyżeczka sosu tabasco
- sól
- pieprz
- cukier
Opis przygotowania:
Ziemniaki dobrze umyć, osączyć z wody, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i upiec do miękkości. Pod koniec pieczenia nałożyć na nie plastry sera i piec do czasu, aż ser zacznie się roztapiać. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować sos. Koniak zmieszać z keczupem, dodać majonez, sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki oraz sos tabasco. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru i zalać nim ziemniaka na talerzu. Całość udekorować natką pietruszki i miąższem z pomarańczy.
Przygotować sos. Koniak zmieszać z keczupem, dodać majonez, sok z wyciśniętych pomarańczy i limonki oraz sos tabasco. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukru i zalać nim ziemniaka na talerzu. Całość udekorować natką pietruszki i miąższem z pomarańczy.
Komentarze (0)