Ziemniaki z chrzanem i ziołami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1443
Ziemniaki z chrzanem i ziołami
fot. Ideas in Food / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 150 g tartego chrzanu
  • 2 kwiaty szałwii lekarskiej do dekoracji
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki chili
  • garść świeżej bazylii
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa oraz zioła umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich tarty chrzan, rozpuszczone masło i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Następnie ogórka pokroić w cienkie plastry i dodać do całości. Wszystko posypać świeżą bazylią, mieloną paprykę chili i udekorować kwiatem szałwii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów