Ziemniaki pieczone z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1517
Składniki:
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki do gotowania
- 2 ziemniaki duże do pieczenia
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 1 łyżka masła
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki do gotowania obrać ze skóry, przełożyć do rondla, zalać je lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, dodać do nich masło i razem utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Fasolkę szparagową, marchew oraz korzeń pietruszki przełożyć razem do jednego rondla, zalać 1,5 l wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew z pietruszką obrać ze skóry, a fasolkę pozbawić końcówek, po czym razem przełożyć na talerz. Ziemniaki do pieczenia dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Na osuszone ziemniaki nałożyć utłuczone wcześniej ziemniaki z masłem i posypać je suszonym majerankiem. Całość przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec do miękkości ziemniaków. Wtedy wyciągnąć wszystko z piekarnika i dodać do warzyw na talerzu.
Komentarze (0)