
Spaghetti w pesto z serem i kurczakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2329

Składniki:
- 30 g makaronu spaghetti
- 30 g białego sera twarogowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 liście świeżej mięty
- 1 limonka
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
- Pesto:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mielonych orzechów laskowych
Opis przygotowania:
Warzywa, mięso oraz limonkę umyć i osączyć z wody. Piersi z kurczaka przełożyć do rondla, zalać je trzema szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Po odcedzeniu wraz z serem twarogowym przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do moździerza, zalać oliwą z oliwek, dodać do tego obrany ze skóry czosnek, mielone orzechy laskowe, szczyptę pieprzu oraz soli i wszystko dokładnie rozetrzeć tłuczkiem.
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i na gorąco wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto.Po wymieszaniu przełożyć na talerz, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz zmielonym mięsem z serem. Gotową potrawę udekorować listkami świeżej mięty i pokrojoną limonką.
Przygotować pesto: bazylię przełożyć do moździerza, zalać oliwą z oliwek, dodać do tego obrany ze skóry czosnek, mielone orzechy laskowe, szczyptę pieprzu oraz soli i wszystko dokładnie rozetrzeć tłuczkiem.
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i na gorąco wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto.Po wymieszaniu przełożyć na talerz, posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem oraz zmielonym mięsem z serem. Gotową potrawę udekorować listkami świeżej mięty i pokrojoną limonką.
Komentarze (0)