Pieczeń z kurczaka z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2840
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 200 g fasoli Jaś
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 czerwona papryka
- 1 pomarańczowa papryka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka masła
- świeża bazylia
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Piersi z kurczaka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i razem z ugotowaną wcześniej fasolą przepuścić do miski przez maszynkę do mięsa. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, wsypać suszony tymianek, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do fasoli z mięsem w misce.
Następnie wbić do tego jajka, wsypać bułkę tarta, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Po wymieszaniu całość przełożyć do foremki wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez około 50 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i podzielić na porcje.
Gotową pieczeń podawać z ogórkiem i udekorować świeżą bazylią oraz tymiankiem.
Następnie wbić do tego jajka, wsypać bułkę tarta, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Po wymieszaniu całość przełożyć do foremki wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez około 50 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i podzielić na porcje.
Gotową pieczeń podawać z ogórkiem i udekorować świeżą bazylią oraz tymiankiem.
Komentarze (0)