Pieczeń z kurczaka z warzywami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2840
Pieczeń z kurczaka z warzywami
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 200 g fasoli Jaś
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka masła
  • świeża bazylia
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć ją przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Piersi z kurczaka przełożyć do kolejnego rondla, zalać je lekko osoloną wodą i ugotować miękkości. Po ugotowaniu mięso odcedzić i razem z ugotowaną wcześniej fasolą przepuścić do miski przez maszynkę do mięsa. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę, wsypać suszony tymianek, dobrze wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do fasoli z mięsem w misce.

Następnie wbić do tego jajka, wsypać bułkę tarta, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu i dobrze wymieszać ręcznie. Po wymieszaniu całość przełożyć do foremki wysmarowanej masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C i piec przez około 50 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i podzielić na porcje.

Gotową pieczeń podawać z ogórkiem i udekorować świeżą bazylią oraz tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów