Ziemniaki pieczone z sosem ananasowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2675
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- Na sos ananasowy:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki ananasa w zalewie
- 2 łyżki zalewy ananasowej
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- pęczek szczypiorku
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C stopni i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połówki i wyłożyć na tace.
Przygotować sos ananasowy: ananasy wraz z zalewą przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ananasa. Wlać do tego jogurt naturalny, doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać oregano i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na przekrojone ziemniaki.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Przygotować sos ananasowy: ananasy wraz z zalewą przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do ananasa. Wlać do tego jogurt naturalny, doprawić do smaku szczyptą soli, wsypać oregano i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na przekrojone ziemniaki.
Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)