Taramosalata (grecka sałatka z ikry)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6327
Składniki:
- 150 g ikry różowej
- 100 ml oliwy z oliwek
- 5 kromek białego chleba
- 1 duża cebula
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 czarna oliwka
- 0,5 letniej wody
- sól
Opis przygotowania:
Chleb pozbawić skórek i namoczyć w letniej wodzie. Następnie odcisnąć ręcznie nadmiar wody i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i połączyć z odciśniętym chlebem. Dodać do tego ikrę, szczyptę soli, sok z cytryny i całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę. Następnie wlewać powoli oliwę z oliwek, cały czas ucierając, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Utartą masę przełożyć na talerz i udekorować czarną oliwką.
Komentarze (1)
ten dip podawany jest w niektórych greckich restauracjach zapadł mi w pamięć bo bardzo mi smakowało mimo iż nie przepadam za rybami, teraz mam już przepis pozostaje mi tylko to zrobić. Już nie mogę się doczekać. Dzięki z przepisik.