Langosze

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4344
Langosze
fot. oh_colleen / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 litra ciepłej wody
  • 1 dag suszonych drożdży
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 1/2 kostki masła do posmarowania
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

Z dwóch łyżek wody, cukru i drożdży sporządzić roztwór i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać resztę wody, sól i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia również w ciepłe miejsce na około 40 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować małe
bochenki i pozostawić, aby jeszcze raz wyrosły. Bochenki rozwałkować na grubość około pół centymetra i zrobić czubkiem noża płytkie nakłucia. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, ciepłe langosze natrzeć masłem z roztartym
czosnkiem, polać śmietaną i posypać tartym parmezanem.

Komentarze (2)

do tego jeszcze można posypać startym serem i polać ketchupem oraz sosem majonezowym

a ja robie z langoszy coś w rodzaju pierogów - wrzucam do środka farsz w zależności od aktualnego nastroju. Dzisiaj na przykład część będzie ze szpinaczkiem, a część z duszonym mielonym mięskiem z cebulką i pieczarkami na ostro - niebo w gębie