Langosze
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4344
Składniki:
- 1/2 kg mąki
- 1/2 litra ciepłej wody
- 1 dag suszonych drożdży
- 1/3 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki śmietany 18%
- 5 ząbków czosnku
- 10 dag tartego parmezanu
- 1/2 kostki masła do posmarowania
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
Z dwóch łyżek wody, cukru i drożdży sporządzić roztwór i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać resztę wody, sól i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia również w ciepłe miejsce na około 40 minut. Z wyrośniętego ciasta uformować małe
bochenki i pozostawić, aby jeszcze raz wyrosły. Bochenki rozwałkować na grubość około pół centymetra i zrobić czubkiem noża płytkie nakłucia. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, ciepłe langosze natrzeć masłem z roztartym
czosnkiem, polać śmietaną i posypać tartym parmezanem.
bochenki i pozostawić, aby jeszcze raz wyrosły. Bochenki rozwałkować na grubość około pół centymetra i zrobić czubkiem noża płytkie nakłucia. Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, ciepłe langosze natrzeć masłem z roztartym
czosnkiem, polać śmietaną i posypać tartym parmezanem.
Komentarze (2)
do tego jeszcze można posypać startym serem i polać ketchupem oraz sosem majonezowym
a ja robie z langoszy coś w rodzaju pierogów - wrzucam do środka farsz w zależności od aktualnego nastroju. Dzisiaj na przykład część będzie ze szpinaczkiem, a część z duszonym mielonym mięskiem z cebulką i pieczarkami na ostro - niebo w gębie