Basashi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2740
Basashi
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g świeżej karkówki końskiej bez kości
  • 4 cm świeżego imbiru
  • 2 cebule
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 liście świeżej pokrzywy
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 kwiat mniszku pospolitego do dekoracji
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Karkówkę, liście pokrzywy oraz imbir umyć i osączyć wody. Liście pokrzywy wyłożyć na talerz. Karkówkę pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Pokrojone mięso oprószyć szczyptą pieprzu białego oraz soli, zalać sosem sojowym, sokiem z limonki, dokładnie wymieszać i przełożyć na liście pokrzywy. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do składników. Dodać do tego tarty chrzan oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Wszystko udekorować kwiatem mniszka pospolitego.

Komentarze (0)