Basashi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2740
Składniki:
- 250 g świeżej karkówki końskiej bez kości
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 cebule
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 liście świeżej pokrzywy
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 kwiat mniszku pospolitego do dekoracji
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Karkówkę, liście pokrzywy oraz imbir umyć i osączyć wody. Liście pokrzywy wyłożyć na talerz. Karkówkę pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Pokrojone mięso oprószyć szczyptą pieprzu białego oraz soli, zalać sosem sojowym, sokiem z limonki, dokładnie wymieszać i przełożyć na liście pokrzywy. Imbir obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i dodać do składników. Dodać do tego tarty chrzan oraz obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry cebulę. Wszystko udekorować kwiatem mniszka pospolitego.
Komentarze (0)