Placki z ostrygami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1845
Składniki:
- 100 ml słodko-kwaśnego sosu chili
- 4 mrożone ostrygi
- 4 łyżki oleju
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć i pokroić drobno. Ostrygi rozmrozić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wino wytrawne, wodę mineralną i całość dobrze wymieszać.
Następnie dodać do tego pokrojony szczypiorek i ponownie wszystko wymieszać. Ostrygi przełożyć na rozgrzany olej na patelni, lekko je zrumienić, po czym wlać do tego chochelką wymieszane składniki i smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i polać słodko-kwaśnym sosem chili.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać wino wytrawne, wodę mineralną i całość dobrze wymieszać.
Następnie dodać do tego pokrojony szczypiorek i ponownie wszystko wymieszać. Ostrygi przełożyć na rozgrzany olej na patelni, lekko je zrumienić, po czym wlać do tego chochelką wymieszane składniki i smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Gotowe ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i polać słodko-kwaśnym sosem chili.
Komentarze (0)