Mutabbel
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1863
Składniki:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty sezamowej tahini
- 2 małe bakłażany
- 2 łyżki soku z limonki
- natka jarmużu
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Bakłażany umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Bakłażany piec do miękkości, po czym wyciągnąć je z piekarnika, obrać ze skóry, a miąższ rozdrobnić i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do rozdrobnionych bakłażanów. Następnie dodać do tego pastę sezamową i wlać sok z limonki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, zalać je oliwą z oliwek i udekorować natką jarmużu.
Komentarze (0)