Mutabbel

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1668
Mutabbel
fot. Bazel (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pasty sezamowej tahini
  • 2 małe bakłażany
  • 2 łyżki soku z limonki
  • natka jarmużu
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, osączyć z wody, przekroić na połówki i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Bakłażany piec do miękkości, po czym wyciągnąć je z piekarnika, obrać ze skóry, a miąższ rozdrobnić i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do rozdrobnionych bakłażanów. Następnie dodać do tego pastę sezamową i wlać sok z limonki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, zalać je oliwą z oliwek i udekorować natką jarmużu.

Komentarze (0)