Gnocchi w sosie paprykowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3625
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 rzymska sałata
- 1 łyżka grubo tartego parmezanu
- natka zielonej pietruszki
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- Na sos paprykowy:
- 120 ml śmietany 18 %
- 50 ml bulionu warzywnego z kostki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki
- 1 czerwona papryczka chili
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osaczyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, utłuc i przełożyć stolnicę. Dodać do nich mąkę (trochę pozostawić do podsypania), wbić jajko i ręcznie wyrobić na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować długi rulon, podsypać go mąką i pokroić na kluski o szerokości 1,5 cm. Następnie zagotować 1,5 l lekko osolonej wody i na wrzątek wrzucić pokrojone kluski. Gotować do czasu, aż same podpłyną na wierzch. Wtedy łyżką cedzakową wyciągnąć i przełożyć na talerz.
Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i zmiksować. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać obrane i pokrojone drobno szalotki, czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać zmiksowaną paprykę, zalać wszystko bulionem warzywnym, doprawić pieprzem, solą oraz mieloną papryka, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wlać śmietanę dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Całość udekorować liśćmi sałaty rzymskiej, posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki i tartym parmezanem.
Przygotować sos paprykowy: paprykę pozbawić nasion, pokroić drobno i zmiksować. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać obrane i pokrojone drobno szalotki, czosnek i zeszklić. Do zeszklonych składników dodać zmiksowaną paprykę, zalać wszystko bulionem warzywnym, doprawić pieprzem, solą oraz mieloną papryka, wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, wlać śmietanę dokładnie wymieszać i dodać do potrawy.
Całość udekorować liśćmi sałaty rzymskiej, posypać drobno pokrojoną natką zielonej pietruszki i tartym parmezanem.
Komentarze (0)