Wegańskie muffiny z fasoli i migdałów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1172
Składniki:
- 500 g ciasta filo
- 400 g czarnej fasoli
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka masła klarowanego
- 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
- sól
- świeża bazylia do dekoracji
Opis przygotowania:
Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Bazylię umyć i odsączyć z wody. Fasolę czarną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy fasolowej wsypać mielone migdały, przyprawę do fasoli, sparzoną wcześniej żurawinę i wlać do tego olej słonecznikowy.
Całość wymieszać, po czym zawinąć w ciasto filo i przełożyć do wysmarowanych masłem klarowanym foremek do pieczenia. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i foremek, lekko przestudzić, a następnie udekorować suszoną żurawiną i świeżą bazylią.
Całość wymieszać, po czym zawinąć w ciasto filo i przełożyć do wysmarowanych masłem klarowanym foremek do pieczenia. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i foremek, lekko przestudzić, a następnie udekorować suszoną żurawiną i świeżą bazylią.
Komentarze (0)