Mus truskawkowy z borówkami amerykańskimi

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2429
Mus truskawkowy z borówkami amerykańskimi
fot. Tracy Hunter / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 0,5 kg truskawek
  • 4 borówki amerykańskie
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
  • 1 gotowy zdobnik czekoladowy

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w 0,5 szklance zimnej wody, po czym zagotować i przestudzić. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na kawałki i zmiksować razem z serkiem mascarpone i żelatyną. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywna pianę, dodać do zmiksowanych truskawek, jeszcze raz zmiksować, po czym przelać do odpowiedniej formy i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia żelatyny. Zastygnięty mus przełożyć na tackę, udekorować umytymi i osączonymi z wody borówkami amerykańskimi oraz zdobnikiem czekoladowym. Całość przed podaniem polać miodem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów