Mus truskawkowy z borówkami amerykańskimi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2610
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 0,5 kg truskawek
- 4 borówki amerykańskie
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 białka
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki żelatyny spożywczej
- 1 gotowy zdobnik czekoladowy
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w 0,5 szklance zimnej wody, po czym zagotować i przestudzić. Truskawki obrać z szypułek, pokroić na kawałki i zmiksować razem z serkiem mascarpone i żelatyną. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywna pianę, dodać do zmiksowanych truskawek, jeszcze raz zmiksować, po czym przelać do odpowiedniej formy i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia żelatyny. Zastygnięty mus przełożyć na tackę, udekorować umytymi i osączonymi z wody borówkami amerykańskimi oraz zdobnikiem czekoladowym. Całość przed podaniem polać miodem.
Komentarze (0)