Himbasha

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3045
Himbasha
fot. Temesgen Woldezion (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej mielony kardamon, wlać roztarte drożdże, dodać posiekane wcześniej rodzynki i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, wysmarować je oliwą z oliwek i ponownie wyrabiać ręcznie przez 2 minuty. Wyrobione rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Na cieście zrobić nożem nacięcia w kształcie pajęczyny i piec na średnim ogniu na rumiany kolor.

Komentarze (0)