Himbasha
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3322
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i posiekać drobno. Drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać na stolnicę, wsypać do niej mielony kardamon, wlać roztarte drożdże, dodać posiekane wcześniej rodzynki i zagnieść gładkie ciasto. Nakryć je ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, wysmarować je oliwą z oliwek i ponownie wyrabiać ręcznie przez 2 minuty. Wyrobione rozwałkować na grubość 1 cm i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Na cieście zrobić nożem nacięcia w kształcie pajęczyny i piec na średnim ogniu na rumiany kolor.
Komentarze (0)