Omlet ze szparagami, pomidorami i papryką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2624
Składniki:
- 30 g szparagów zielonych
- 5 jajek
- 5 dag tartego sera żółtego
- 3 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki mąki
- 2 łodygi selera naciowego
- 0,5 szklanki mleka
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Szparagi oraz łodygi selera naciowego zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i pokroić na kawałki. Pomidory pokroić w plastry i przełożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Jajka wbić do miski, dodać do nich mąkę, mleko, szczyptę soli oraz pieprzu i całość dokładnie roztrzepać. Rozgrzać patelnię bez tłuszczu, dodać do niej pokrojone warzywa, ale bez pomidorów, po czym zalać roztrzepanymi jajkami. Całość smażyć tylko z jednej strony do czasu, aż wszystko dokładnie się zetnie. Wtedy ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i dodać do pokrojonych pomidorów. Potrawę posypać tartym serem żółtym oraz udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)