Ziemniaki pieczone z kiełbasą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 7135
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 10 dag cebuli
- 10 dag słoniny
- 15 dag kiełbasy
- 250 ml rosołu
- sól, pieprz, kminek, papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w cząstki, włóż do wrzącej osolonej wody, gotuj 8-10 minut, odcedź. Cebulę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Słoninę pokrój w paseczki, częściowo stop, włóż cebulę, podsmaż nie rumieniąc, połącz z ziemniakami, przyprawami oraz obraną z osłonki i pokrojoną w plasterki kiełbasą. Przełóż do naczynia, zalej rosołem, upiecz w piekarniku pod przykryciem. Pod koniec pieczenia odkryj, aby ziemniaki zarumieniły się.
Komentarze (0)