Ciasto z manioku

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1600
Ciasto z manioku
fot. Obsidian Soul (Wikimedia Commons) / CC0 1.0

Składniki:

  • 600 g świeżo startego manioku
  • 300 g mleka kokosowego w proszku
  • 300 ml skondensowanego, słodkiego mleka
  • 200 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • 1 liść bananowca
  • 0,5 szklanki mleka 3,2 %

Opis przygotowania:

Świeżo starty maniok przesypać do miski i dodać do niego mleko kokosowe w proszku. Następnie wlać do tego mleko skondensowane i wymieszać. Wlać do tego roztopione masło, wbić jajka, wlać mleko 3,2% i całość dobrze wymieszać. Po wymieszaniu wszystko przelać do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Ciasto piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć z piekarnika, dobrze przestudzić i przełożyć na liść bananowca.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów