Frittata trójkolorowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2071
Składniki:
- 200 g solonych krakersów
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- garść świeżej bazylii
- główka salaty
- sól
- pieprz
- Warstwa dolna:
- 300 g mrożonego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- Warstwa środkowa:
- 6 jaj
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mleka
- Warstwa górna:
- 4 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Krakersy rozdrobnić i przesypać je na dno formy do pieczenia, uprzednio wysmarowanej masłem.
Przygotować warstwę dolną: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i przełożyć na rozkruszone krakersy w formie do pieczenia.
Przygotować środkową warstwę: jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać na warstwę ze szpinakiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się ścinać. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika.
Przygotować górną warstwę: marchew zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do startej marchwi. Wsypać do tego mąkę, tartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane nałożyć łopatką na środkową warstwę i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do tej samej temperatury. Wszystko piec do chwili zarumienienia się ostatniej warstwy.
Po wyciągnięciu z piekarnika pokroić na porcje, dodać do sałaty na talerzu i udekorować świeżą bazylią oraz orzechami włoskimi.
Przygotować warstwę dolną: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i przełożyć na rozkruszone krakersy w formie do pieczenia.
Przygotować środkową warstwę: jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać na warstwę ze szpinakiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się ścinać. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika.
Przygotować górną warstwę: marchew zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do startej marchwi. Wsypać do tego mąkę, tartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane nałożyć łopatką na środkową warstwę i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do tej samej temperatury. Wszystko piec do chwili zarumienienia się ostatniej warstwy.
Po wyciągnięciu z piekarnika pokroić na porcje, dodać do sałaty na talerzu i udekorować świeżą bazylią oraz orzechami włoskimi.
Komentarze (0)