Frittata trójkolorowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2071
Frittata trójkolorowa
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 g solonych krakersów
  • 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • garść świeżej bazylii
  • główka salaty
  • sól
  • pieprz
  • Warstwa dolna:
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • Warstwa środkowa:
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • Warstwa górna:
  • 4 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Krakersy rozdrobnić i przesypać je na dno formy do pieczenia, uprzednio wysmarowanej masłem.

Przygotować warstwę dolną: czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i przełożyć na rozkruszone krakersy w formie do pieczenia.

Przygotować środkową warstwę: jajka wbić do rondla, wsypać do nich mąkę, wlać mleko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie roztrzepać widelcem i przelać na warstwę ze szpinakiem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się ścinać. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika.

Przygotować górną warstwę: marchew zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Paprykę czerwoną pozbawić nasion, posiekać drobno i dodać do startej marchwi. Wsypać do tego mąkę, tartą gałkę muszkatołową, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane nałożyć łopatką na środkową warstwę i ponownie wstawić do piekarnika rozgrzanego do tej samej temperatury. Wszystko piec do chwili zarumienienia się ostatniej warstwy.

Po wyciągnięciu z piekarnika pokroić na porcje, dodać do sałaty na talerzu i udekorować świeżą bazylią oraz orzechami włoskimi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów