Ziemniaki pieczone z boczkiem i cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1259
Ziemniaki pieczone z boczkiem i cebulą
fot. dirtsailor2003 / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki umyć, osuszyć, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy, wydrążyć z nich środki i oprószyć szczyptą soli. Następnie boczek pokroić w cienkie plastry i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Potem wlać do niego olej, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć ją mielonym pieprzem i smażyć razem z boczkiem do chwili, aż cebula się zeszli. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych wcześniej ziemniaków. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów