Ziemniaki pieczone z boczkiem i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1259
Składniki:
- 300 g wędzonego boczku
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- pieprz czarny mielony
- sól
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Ziemniaki umyć, osuszyć, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do miękkości. Po upieczeniu ziemniaki wyciągnąć z piekarnika, przekroić na połowy, wydrążyć z nich środki i oprószyć szczyptą soli. Następnie boczek pokroić w cienkie plastry i zrumienić go na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Potem wlać do niego olej, dodać obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć ją mielonym pieprzem i smażyć razem z boczkiem do chwili, aż cebula się zeszli. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do wydrążonych wcześniej ziemniaków. Całość posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)