Ziemniaki pieczone z serem i jajkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1821
Ziemniaki pieczone z serem i jajkiem
fot. WmJR / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 plastry sera cheddar
  • 2 jajka
  • natka zielonego koperku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopniu i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć i odciąć w nich górną część. Jajka zalać wodą tak, aby nie wystawały, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połówki i przełożyć w miejsca odciętych ziemniaków. Całość posypać pokrojonym drobno koperkiem, oprószyć pieprzem oraz solą i nakryć plastrem sera cheddar. Wszystko wstawić ponownie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec do czasu całkowitego rozpuszczenia się sera. Gotowe wyciągnąć i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów