Fastelavnsboller
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2221
Składniki:
- 1 jajko do wysmarowania ciasta
- Na polewę:
- 200 ml śmietany 32 %
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka kakao
- Na ciasto:
- 5 g drożdży
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- Na wypełnienie:
- 2 żółtka jaj
- 2 łyżki cukru
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka 2 %
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
Jedno jajko roztrzepać widelcem na talerzu i pozostawić do czasu uformowania kulek z ciasta.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jedno jajko, dodać masło i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować wypełnienie: laskę wanilii przeciąć nożem, wyłuskać z niej nasionka, po czym nasiona z przekrojoną wanilią włożyć do rondla, zalać mlekiem i zagotować. Po zagotowaniu usunąć z tego laskę wanilii i ściągnąć z ognia. Żółtka wrzucić do kubka, zasypać je cukrem i utrzeć razem do białości. Do utartych składników wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać do tego 1 łyżkę z zagotowanego mleka z wanilią i dokładnie rozmieszać łyżka. Po rozmieszaniu postawić na małym ogniu zagotowane wcześniej mleko z wanilią i przelać do tego wymieszane składniki. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżka i gotować do czasu, aż utworzy się gęsty krem. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 5 mm, wyciąć w nim krążki kubkiem i nałożyć na nie łyżką przestudzony krem. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, uformować z tego małe kulki, przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i całość wysmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem. Wysmarowane składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować polewę: śmietanę dokładnie rozmieszać z cukrem widelcem i polać nią upieczone bułeczki. Gotowe posypać kakao i podawać do spożycia.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże, wbić jedno jajko, dodać masło i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować wypełnienie: laskę wanilii przeciąć nożem, wyłuskać z niej nasionka, po czym nasiona z przekrojoną wanilią włożyć do rondla, zalać mlekiem i zagotować. Po zagotowaniu usunąć z tego laskę wanilii i ściągnąć z ognia. Żółtka wrzucić do kubka, zasypać je cukrem i utrzeć razem do białości. Do utartych składników wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać do tego 1 łyżkę z zagotowanego mleka z wanilią i dokładnie rozmieszać łyżka. Po rozmieszaniu postawić na małym ogniu zagotowane wcześniej mleko z wanilią i przelać do tego wymieszane składniki. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżka i gotować do czasu, aż utworzy się gęsty krem. Wtedy ściągnąć z ognia i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować na grubość 5 mm, wyciąć w nim krążki kubkiem i nałożyć na nie łyżką przestudzony krem. Wszystko dokładnie zlepić ręcznie, uformować z tego małe kulki, przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i całość wysmarować roztrzepanym wcześniej jajkiem. Wysmarowane składniki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Przygotować polewę: śmietanę dokładnie rozmieszać z cukrem widelcem i polać nią upieczone bułeczki. Gotowe posypać kakao i podawać do spożycia.
Komentarze (0)