Paszteciki z kiełbasą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2882
Składniki:
- 300 g mrożonego ciasta francuskiego
- 25 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki nasion kopru włoskiego
- 2 jajka
- 1 zielona papryka chili
- 1 kg kiełbasy śląskiej
- 1 dymka
- 1 jajko
- 1 łyżka zielonego groszku w zalewie
- 1 łyżka kukurydzy w zalewie
- 1 łyżka pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 szklanki cieplej wody
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciasto francuskie rozmrozić i wysmarować ciepłą woda. Kiełbasę pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonej kiełbasy dodać osączoną z zalewy kukurydzę i zielony groszek. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, pokrojoną drobno i pozbawioną nasion paprykę chili, tymianek, wbić 1 jajko, wsypać tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na ciasto francuskie i całość zawinąć w rulony. Wysmarować je jednym roztrzepanym na talerzu jajkiem i posypać nasionami włoskiego kopru. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)