Paszteciki z kiełbasą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2882
Paszteciki z kiełbasą
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 25 g tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki nasion kopru włoskiego
  • 2 jajka
  • 1 zielona papryka chili
  • 1 kg kiełbasy śląskiej
  • 1 dymka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zielonego groszku w zalewie
  • 1 łyżka kukurydzy w zalewie
  • 1 łyżka pokrojonej drobno natki zielonej pietruszki
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić i wysmarować ciepłą woda. Kiełbasę pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Do pokrojonej kiełbasy dodać osączoną z zalewy kukurydzę i zielony groszek. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i dodać do pozostałych składników. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, pokrojoną drobno i pozbawioną nasion paprykę chili, tymianek, wbić 1 jajko, wsypać tarty parmezan, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć łyżką na ciasto francuskie i całość zawinąć w rulony. Wysmarować je jednym roztrzepanym na talerzu jajkiem i posypać nasionami włoskiego kopru. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów