Ziemniaki pieczone z serem i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1071
Składniki:
- 150 g sera twarogowego
- 100 g grzanek ziołowych
- 4 duże ziemniaki
- 1 łyżka miękkiego masła
- sól
- pęczek drobnego szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek umyć, osączyć z wody i posiekać go drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przekroić je na połowy. Ser twarogowy przełożyć do miski, po czym dodać do niego masło i pokrojony wcześniej szczypiorek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze rozetrzeć widelcem i wysmarować nimi pokrojone, gotowane ziemniaki. Całość posypać grzankami, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i lekko przestudzić.
Komentarze (0)