Ziemniaki pieczone z serem i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 979
Ziemniaki pieczone z serem i grzankami
fot. woodenmask / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g sera twarogowego
  • 100 g grzanek ziołowych
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • sól
  • pęczek drobnego szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek umyć, osączyć z wody i posiekać go drobno. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przekroić je na połowy. Ser twarogowy przełożyć do miski, po czym dodać do niego masło i pokrojony wcześniej szczypiorek. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, dobrze rozetrzeć widelcem i wysmarować nimi pokrojone, gotowane ziemniaki. Całość posypać grzankami, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C i piec do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i lekko przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów