Crumpets z jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2551
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Sodę wymieszać z letnią wodą w kubku. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i połowę wody z rozpuszczonej sody. Następnie wyrobić z tego ciasto i odstawić na 25 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować małe placki i smażyć je z obu stron na rumiany kolor na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Gorące placki wysmarować masłem. Jajka wbić do rondla z gotującą się wodą i gotować do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do całości. Wszystko posypać suszonym majerankiem i szczyptą soli oraz pieprzu.
Komentarze (0)