Dabeli

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1169
Dabeli
fot. Kanikatwl (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 bataty
  • 4 łyżki nasion granatu
  • 4 łyżki orzeszków pinii
  • 4 łyżki sosu chutney z mango
  • 2 łyżeczki tartego sera gouda
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki czarnej soli
  • 0,5 łyżeczki czerwonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • Przyprawa Dabeli Masala:
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 łyżki nasion kolendry
  • 3 mielone goździki
  • 2 łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 suszone czerwone papryczki chili
  • 2 łyżeczki suchego proszku mango
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 anyż gwiaździsty
  • 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru

Opis przygotowania:

Bułki do hamburgerów przekroić na połowy, wysmarować sosem chutney i podgrzać je w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez minutę. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Bataty umyć, obrać ze skóry, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą z czarną solą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu bataty odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę.

Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przesypać nasiona kolendry, kminek, koper włoski, sezam, czarny pieprz, goździki, anyż, mielony cynamon i dodać do tego liście laurowe. Składniki te smażyć na małym ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego suszone papryczki chili i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dokładnie zmiksować i dodać do nich ubite wcześniej bataty, wsypać świeżo tarty imbir, mieloną czerwona paprykę chili, suchy proszek mango i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.

Uformować z tego kotlety i przełożyć na pokrojone wcześniej bułki z sosem. Na to nałożyć pokrojoną drobno czerwoną cebulę, posypać tartym serem Gouda, orzeszkami pinii, nasionami granatu i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)