Dabeli
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1301
Składniki:
- 4 bułki do hamburgerów
- 4 bataty
- 4 łyżki nasion granatu
- 4 łyżki orzeszków pinii
- 4 łyżki sosu chutney z mango
- 2 łyżeczki tartego sera gouda
- 2 cebule
- 2 łyżeczki czarnej soli
- 0,5 łyżeczki czerwonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- Przyprawa Dabeli Masala:
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 3 łyżki nasion kolendry
- 3 mielone goździki
- 2 łyżeczki kminku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 2 łyżeczki suchego proszku mango
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżka nasion sezamu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 anyż gwiaździsty
- 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
Opis przygotowania:
Bułki do hamburgerów przekroić na połowy, wysmarować sosem chutney i podgrzać je w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez minutę. Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno pokroić. Bataty umyć, obrać ze skóry, potem przełożyć je do rondla, zalać wodą z czarną solą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu bataty odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą miazgę.
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przesypać nasiona kolendry, kminek, koper włoski, sezam, czarny pieprz, goździki, anyż, mielony cynamon i dodać do tego liście laurowe. Składniki te smażyć na małym ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego suszone papryczki chili i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dokładnie zmiksować i dodać do nich ubite wcześniej bataty, wsypać świeżo tarty imbir, mieloną czerwona paprykę chili, suchy proszek mango i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
Uformować z tego kotlety i przełożyć na pokrojone wcześniej bułki z sosem. Na to nałożyć pokrojoną drobno czerwoną cebulę, posypać tartym serem Gouda, orzeszkami pinii, nasionami granatu i natką zielonej pietruszki.
Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu przesypać nasiona kolendry, kminek, koper włoski, sezam, czarny pieprz, goździki, anyż, mielony cynamon i dodać do tego liście laurowe. Składniki te smażyć na małym ogniu do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego suszone papryczki chili i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać i smażyć przez 30 sekund. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia, dokładnie zmiksować i dodać do nich ubite wcześniej bataty, wsypać świeżo tarty imbir, mieloną czerwona paprykę chili, suchy proszek mango i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
Uformować z tego kotlety i przełożyć na pokrojone wcześniej bułki z sosem. Na to nałożyć pokrojoną drobno czerwoną cebulę, posypać tartym serem Gouda, orzeszkami pinii, nasionami granatu i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)