Umaki Tamago
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2516
Składniki:
- 300 g wędzonego węgorza
- 6 jaj
- 4 liście pokrzywy do dekoracji
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego jasnego
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Liście pokrzyw dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i wyłożyć na talerz. Węgorza wędzonego obrać ze skóry i ości. Jajka wbić do rondla, potem wsypać do nich mąkę, cukier, sól, wlać sos sojowy i dokładnie zmiksować mikserem. Następnie połowę przelać do formy na ciasto, a drugą połowę pozostawić na potem. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do czasu, aż się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, dodać oczyszczonego wcześniej węgorza i całość zalać drugą połową zmiksowanych składników. Wszystko ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze do całkowitego ścięcia się jaj. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i wyłożyć na liście pokrzyw na talerzu.
Komentarze (0)