Umaki Tamago

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2259
Umaki Tamago
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego węgorza
  • 6 jaj
  • 4 liście pokrzywy do dekoracji
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Liście pokrzyw dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i wyłożyć na talerz. Węgorza wędzonego obrać ze skóry i ości. Jajka wbić do rondla, potem wsypać do nich mąkę, cukier, sól, wlać sos sojowy i dokładnie zmiksować mikserem. Następnie połowę przelać do formy na ciasto, a drugą połowę pozostawić na potem. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do czasu, aż się zetną. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, dodać oczyszczonego wcześniej węgorza i całość zalać drugą połową zmiksowanych składników. Wszystko ponownie wstawić do piekarnika i piec w tej samej temperaturze do całkowitego ścięcia się jaj. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, podzielić na porcje i wyłożyć na liście pokrzyw na talerzu.

Komentarze (0)