Poke (sałatka)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3568
Składniki:
- 300 g filetów z surowego tuńczyka
- 100 ml jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 dymki
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka solu z limonki
- 1 łyżka tłuczonych orzechów macadamia
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego, czerwonego pieprzu
- ćwiartka białej kapusty
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Warzywa oraz tuńczyka umyć i osączyć z wody. Kapustę białą zszatkować na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Tuńczyka pokroić na kawałki i dodać do składników. Sezam oraz tłuczone orzeszki macadamia przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażone dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, cukrem brązowym, po czym zalać olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Zalane składniki dokładnie wymieszać i na 2 godziny wstawić do lodówki.
Komentarze (0)