Poke (sałatka)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3568
Poke (sałatka)
fot. Sam Howzit / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z surowego tuńczyka
  • 100 ml jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 dymki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka solu z limonki
  • 1 łyżka tłuczonych orzechów macadamia
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego, czerwonego pieprzu
  • ćwiartka białej kapusty
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Warzywa oraz tuńczyka umyć i osączyć z wody. Kapustę białą zszatkować na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i przełożyć do miski. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Tuńczyka pokroić na kawałki i dodać do składników. Sezam oraz tłuczone orzeszki macadamia przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Usmażone dodać do całości. Wszystko oprószyć pieprzem, solą, cukrem brązowym, po czym zalać olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z limonki. Zalane składniki dokładnie wymieszać i na 2 godziny wstawić do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów