Piperade z jajkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2211
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- garstka świeżej bazylii
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie bazylię pokroić drobno, paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Zeszklone składniki przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, dodać do tego pokrojoną paprykę, bazylię, wlać śmietanę kremówkę i wymieszać. Potem oprószyć szczyptą soli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i na gorące składniki wbić jajka. Wszystko oprószyć pieprzem cayenne i podawać w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała.
Komentarze (0)