Piperade z jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2211
Piperade z jajkiem
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • garstka świeżej bazylii
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Następnie bazylię pokroić drobno, paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju. Zeszklone składniki przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, dodać do tego pokrojoną paprykę, bazylię, wlać śmietanę kremówkę i wymieszać. Potem oprószyć szczyptą soli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i na gorące składniki wbić jajka. Wszystko oprószyć pieprzem cayenne i podawać w naczyniu, w którym potrawa się zapiekała.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów