Tarta z warzywami
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 16031
Składniki:
- 20 dag szpinaku
- 2 czerwone papryki
- g sera żółtego
- 1 cebula
- Na tartę:
- 200 g mąki
- 125 g masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
- 2 łyżki masła do wysmarowania formy
Opis przygotowania:
Mąkę wymieszać z pokrojonym drobno masłem, wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać odrobinę letniej wody i wyrobić ciasto. Ciasto zbić w kulę i na 30 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość do 5 mm i nałożyć na wysmarowaną masłem formę. Szpinak dobrze opłukać, sparzyć wrzątkiem i pokroić na kawałki. Obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Do cebuli dodać paprykę pozbawioną nasion i pokrojoną w plastry, szpinak oraz ser żółty pokrojony na drobno. Wszystko wymieszać ze sobą, przełożyć do formy z ciastem i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.
Komentarze (0)