Tarta z warzywami

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 16031
Tarta z warzywami
fot. amy_b / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 20 dag szpinaku
  • 2 czerwone papryki
  • g sera żółtego
  • 1 cebula
  • Na tartę:
  • 200 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy

Opis przygotowania:

Mąkę wymieszać z pokrojonym drobno masłem, wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać odrobinę letniej wody i wyrobić ciasto. Ciasto zbić w kulę i na 30 minut włożyć do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość do 5 mm i nałożyć na wysmarowaną masłem formę. Szpinak dobrze opłukać, sparzyć wrzątkiem i pokroić na kawałki. Obrać cebulę i pokroić ją w drobną kostkę. Do cebuli dodać paprykę pozbawioną nasion i pokrojoną w plastry, szpinak oraz ser żółty pokrojony na drobno. Wszystko wymieszać ze sobą, przełożyć do formy z ciastem i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20 minut.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów