Pörkölt
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2579
Składniki:
- 2 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania klusek
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 żółta papryka
- natka zielonej pietruszki sol
- pieprz czarny mielony
- Kluski:
- 350 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki wody
- Gulasz:
- 450 g łopatki wieprzowej
- 150 g pomidorów bez skóry w puszce
- 4 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 zielona papryka
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej ostrej papryki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Papryką żółta pozbawić nasion i pokroić w plastry. Pomidory również pokroić w cienkie plastry.
Przygotować kluski: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden, długi rulon i urywać z niego małe kawałki. Kawałki ciasta podsypać mąką, dobrze je wymieszać i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Przygotować gulasz: łopatkę wieprzowa pokroić na małe kawałki. Pomidory osączyć z zalewy. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę oraz mięso. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz curry, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pomidory z puszki i mieloną ostrą paprykę. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, dodać do klusek na talerzu. udekorować pokrojonym pomidorem, papryką żółtą, natką zielonej pietruszki i polać śmietaną.
Przygotować kluski: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać wodę i zagnieść gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden, długi rulon i urywać z niego małe kawałki. Kawałki ciasta podsypać mąką, dobrze je wymieszać i wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Całość wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż wypłyną na wierzch. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Przygotować gulasz: łopatkę wieprzowa pokroić na małe kawałki. Pomidory osączyć z zalewy. Paprykę zieloną pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną paprykę oraz mięso. Składniki oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz curry, wymieszać i smażyć do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy dodać do tego pomidory z puszki i mieloną ostrą paprykę. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia, dodać do klusek na talerzu. udekorować pokrojonym pomidorem, papryką żółtą, natką zielonej pietruszki i polać śmietaną.
Komentarze (0)