Kotlety z brokuła i komosy ryżowej

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1279
Kotlety z brokuła i komosy ryżowej
fot. katrinshine (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g komosy ryżowej
  • 2 brokuły
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego sera Gouda
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)

Opis przygotowania:

Brokuły umyć i odsączyć z wody, pokroić je w różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przełożyć do miski. Komosę ryżową opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować i dodać do zmiksowanych brokułów w misce. Następnie wbić do tego jajka, wsypać bułkę tartą, ser żółty i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Całość dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów