Kotlety z brokuła i komosy ryżowej
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1537
Składniki:
- 400 g komosy ryżowej
- 2 brokuły
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego sera Gouda
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Brokuły umyć i odsączyć z wody, pokroić je w różyczki, przełożyć do rondla, zalać lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu brokuły odcedzić i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przełożyć do miski. Komosę ryżową opłukać pod bieżąca wodą, przesypać ją do rondla, zalać 6 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu komosę odparować i dodać do zmiksowanych brokułów w misce. Następnie wbić do tego jajka, wsypać bułkę tartą, ser żółty i dodać obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Całość dobrze wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kotlety. Smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni na średnim ogniu z obu stron do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)