Ziemniaki pieczone z papryką i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1721
Ziemniaki pieczone z papryką i orzechami
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 2 żółte papryki
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i przekroić na połówki. Następnie oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę i tłuczone orzechy laskowe. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości papryki. Kiedy papryka zmięknie, ściągnąć je z ognia i nałożyć na upieczone wcześniej ziemniaki. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów