Ziemniaki pieczone z papryką i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1721
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 2 żółte papryki
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka przypraw do ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć i przekroić na połówki. Następnie oprószyć je szczyptą soli, przyprawą do ziemniaków i piec w piekarniku rozgrzanym do 220°C do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na talerz. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną paprykę i tłuczone orzechy laskowe. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości papryki. Kiedy papryka zmięknie, ściągnąć je z ognia i nałożyć na upieczone wcześniej ziemniaki. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem
Komentarze (0)