Kluski mięsne
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1462
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki utłuc tłuczkiem na jednolitą masę i wyłożyć na stolnicę. Do ziemniaków na stolnicy wsypać mąkę, wbić do tego jajko i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Mięso mielone doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego natkę zielonej pietruszki i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć to na wycięte wcześniej ciasto. Całość nakryć kolejnymi krążkami z ciasta, uformować z tego ręcznie małe kulki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody.
Kulki gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Przyrumienić ją, a potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na kluski na talerzu. Wszystko udekorować pozostałą natką zielonej pietruszki.
Mięso mielone doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego natkę zielonej pietruszki i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu łyżką nałożyć to na wycięte wcześniej ciasto. Całość nakryć kolejnymi krążkami z ciasta, uformować z tego ręcznie małe kulki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody.
Kulki gotować przez 3 minuty, potem odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Przyrumienić ją, a potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na kluski na talerzu. Wszystko udekorować pozostałą natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)