Laksa Lemak (zupa)

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2962
Laksa Lemak (zupa)
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 ml mleka kokosowego
  • 30 g makaronu pszenno-razowego
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 dymki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 miniaturowe kukurydze z puszki
  • 2 suszone trawy cytrynowe
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka pasty chili
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Makaron pszenno-razowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na kawałki piersi kurczaka, trawę cytrynową i zrumienić. Następnie wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wlać do tego mleko kokosowe, dodać pastę chili i kukurydzę miniaturową z puszki, doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem, wsypać mieloną kolendrę, curry i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlać do tego sok z limonki, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów