Laksa Lemak (zupa)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3177
Składniki:
- 600 ml mleka kokosowego
- 30 g makaronu pszenno-razowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 dymki
- 2 ząbki czosnku
- 2 miniaturowe kukurydze z puszki
- 2 suszone trawy cytrynowe
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka curry
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka pasty chili
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Makaron pszenno-razowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Dymkę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojone na kawałki piersi kurczaka, trawę cytrynową i zrumienić. Następnie wszystko zalać bulionem warzywnym i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wlać do tego mleko kokosowe, dodać pastę chili i kukurydzę miniaturową z puszki, doprawić do smaku pieprzem, solą, brązowym cukrem, wsypać mieloną kolendrę, curry i gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania wlać do tego sok z limonki, dokładnie wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i przelać na ugotowany wcześniej makaron. Gotową zupę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)